uelenspieghel leemstro huis
Bewustzijn,  Permacultuur

Leem stro huis – Uelenspieghel

Vandaag 27 januari 2018 een bezoek gebracht aan de Uelenspieghel in Uffelte om te kijken bij de bouw van een leem stro huis.
In het jaar 2017 is er gestart met de bouw met behulp van Mas con Menos.

Mas con Menos

Mas con Menos is een internationaal bouwcollectief bestaande uit enthousiaste bouwers met als gemeenschappelijke factor een fascinatie voor zelfvoorzienend en vrij leven. Samen maken we meer met minder onder de naam Mas con Menos. Invloeden uit verschillende landen komen terug in onze creaties en of het nu gaat om het maken van een compleet zelfvoorzienend strobalenhuis, brood/pizza oven of een eco-sauna, door ons brede netwerk en ervaring is er veel mogelijk.

Door te kijken en te helpen bij dit project doe ik informatie op om te zorgen dat bij het permacultuur project in Zuidwolde, de mogelijkheden worden bekeken om een zelfde soort stro leem huis te bouwen. Heel erg vriendelijk werd ik door de mensen toegelaten en ze waren net begonnen met heerlijke koffie met havermelk.
Eerlijk gezegd had ik nog nooit havermelk gedronken in de koffie, maar ik kan zeggen dat ik het ontzettend lekker vind.
Ook kwamen er interessante gesprekken voorbij en over hoe men denkt over de natuur en de aarde.

Sophie en Niels zijn de mensen die het leem stro huis bouwen samen met een aantal vrijwilligers.
Ze leggen uit dat ze vandaag verder gaan met het aansmeren van het leem aan de binnen zijde van het huis.
Ook begrijp ik uit het verhaal dat het goed is om zand toegevoegd te hebben aan het leem om te zorgen dat het soepelen blijft en de muren scheurvrij blijven.

Dak bekleden met compost zakkenJute zakken met aarde op het dak

Eerst maar eens op zoek naar een aantal ladders, zo kan binnen geholpen worden met het leem aansmeren.
Zelf help ik buiten bij het scheppen van jutezakken met aarde, ik houdt de zakken open en worden ze gevuld met aarde.
We maken eerst een hoop zakken vol en dat gaat mooi vlot met zijn tweeen. Het mooie hiervan is dat je dan in gesprek komt met mensen en er achterkomt wat hun drijfveer is om met deze mooie project mee te helpen.
De zakken worden erop gelegd en plat geslagen.
Zo komt er stevigheid op het dak en kan er later aarde aan toe worden gevoegd. Het is de bedoeling dat uiteindelijk het dak begroeid raakt en de jute zakken zullen vanzelf vergaan in moeder aarde.

Roundwood Timber Framing

Voor ik er vandoor ga bekijk ik nog even de binnenzijde van het leem stro huis en bedank ik Niels en Sophie voor hun gastvrijheid.
Het dak aan de binnenzijde van het huis is voorzien van “Roundwood Timber Framing”. Er wordt gebruikt gemaakt van hele boomstammen wat ervoor zorgt dat het een heel stevig geheel wordt. Ook mooi om te zien is de koepel in het midden die veel licht binnen laat in de mooie ruimte.

Gebinten dak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.